divendres, 19 de novembre del 2010

Tres records

Tres records d’en Jordi Mas, tres frases sentides, tres idees per sempre mes:

1. “El món és un poble i tots som ciutadans d’aquest poble.” A pesar de tants anys a l’Àfrica, Jordi Mas mai va marxar de la Garriga. Crec que va arribar a la conclusió que el poble, com a grup d’humans que es reconeixen i se saluden, és l’únic camí possible en una societat tan individualista com la nostra. Per això, en Jordi no donava cap importància a viure entre musulmans. Per això, pouava a la seva memòria d’infant per buscar referents per solucionar els problemes de la seva comunitat de l’Extrem Nord del Camerun. Del seu poble.

2. “Com puc predicar el benestar de la vida eterna si aquí hi ha un infern de sofriment.” Home d’acció, mai li vaig sentir un mot que fes volar coloms. No tenia temps per a la mística. Ben conscient que la vida passa, el seu compromís amb els pobres era sincer, buit de paraules sobreres, intolerant amb la resignació. Mas entenia de motors d’ambulància, de terra humida que aventura aigua, d’horts per portar un plat a taula...

3. “El futur de l’Àfrica està en la dona.” Com m’ha tornat al cap aquesta frase a la vista del paper galdós que l’Església catalana ha dedicat a la dona en la darrera visita del papa! Mas estava segur del poder transformador de la dona. A l’Àfrica i, per descomptat, aquí. L’experiència africana li va subministrar una sobredosi de sentit comú.

Adéu, Jordi. Estic convençut que descansaràs en pau.

Jesús Medina, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (19/11/2010)