divendres, 14 de novembre del 2008

El retrat del missioner Jordi Mas, premi TV3 Catalunya

El documental ‘Baba’ Georges, del periodista Txus Medina, director de CTL, productora del Grup EL 9 NOU que treballa per Granollers TV i Canal Mollet, va rebre aquest dimecres a Barcelona el Premi TV3 Catalunya que, en aquesta ocasió, arribava a la 17a edició. L’acte va ser presidit per Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, i Mònica Terribas, directora de Televisió de Catalunya (TVC).
Segons el jurat presidit per Miquel Garcia, cap de Nous Formats de TVC, "el documental premiat –triat entre un total de 18 treballs presentats– és un retrat intens i intimista del missioner Jordi Mas, de la Garriga, i del seu compromís amb la regió de l’extrem nord del Camerun, on treballa des de fa 48 anys". El jurat també destaca que el reportatge ‘Baba’ Georges fuig de la biografia convencional i fa una interessant aproximació a una realitat social particular, especialment en l’àmbit de la salut i també del rol de la dona en aquesta regió i que Jordi Mas considera un veritable motor de la societat africana".
El productor i realitzador del reportatge, Txus Medina, va dedicar el premi al mateix Mas "sense el qual no hagués estat possible el documental" i va destacar el paper del Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va organitzar el viatge a terres cameruneses per conèixer de primera mà la feina que hi desenvolupa el garriguenc Jordi Mas, a qui havia atorgat el Premi Internacional de Cooperació al Desenvolupament Humà l’any 2007. També va agrair a CTL i EL 9 NOU, on Medina treballa des de fa anys, que creguessin en el projecte ara premiat.
L’equip del documental (a més de Txus Medina, Montse Redondo, com a ENG, i Pep Mas, com a productor associat) ha donat els 5.000 euros del premi a l’ONG Makary-Blangoua, que treballa amb Jordi Mas i el capellà Cisco Pausas mantenint una escola per a més de 500 alumnes i construint pous, hospitals, sales polivalents i tallers educatius dedicats especialment a les dones. Aquesta dedicació té a ‘Baba’ Georges una frase que prou explícita: "Com puc predicar el benestar de la vida eterna si aquí hi ha un infern de sofriment?", pregunta Jordi Mas.
El Premi TV3 Catalunya es va donar juntament amb el Premi TV3 Internacional, que va guanyar Child Slaves, de la periodista alemanya Rebecca Gudisch, un documental que mostra la vida dels nens esclaus a l’Índia.
TVC va instituir aquests premis als reportatges, abans anomenats Actual, després de la mort en accident de trànsit, de tres periodistes de la casa, –entre ells el granollerí Lluís Diumaró– quan estaven fent un reportatge a l’Alemanya de l’est, pocs mesos després de la caiguda del mur de Berlín. Per això, en el lliurament de premis a l’auditori del Cosmocaixa de Barcelona, hi eren, com cada any, els pares de Lluís Diumaró, la seva vídua, Mercè Saperas, i les seves dues filles.

Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (14/11/2008)