divendres, 14 de novembre del 2008

El Camerun, en Jordi Mas i el premi "Josep Parera"

De les nostres estades africanes ens ha quedat molt clar que l’anomenat primer món ha de fer l’esforç de col·laborar a millorar la qualitat de vida dels africans, i evitar que s’emmirallin amb moltes de les contradiccions que els arriben a través de la TV. És d’esperar que la crisi i la recessió econòmica ens facin recuperar el nord i que evitin l’esfondrament de les cultures generat per la globalització.Un possible ajut seria programar estades a l’Àfrica mínimes d’un any, o d’un curs, de joves o jubilats (sense menystenir la resta) per a col·laborar en les tasques de formació de les noves generacions i per a transmetre entre d’altres la formació d’oficis.

En la nostra estada del 2008 s’acabà la casa per a cooperants i es començaren una sala polivalent a l’illa de Darak i un magatzem per al material de construcció de pous a Makary. Ens ha quedat per a fer, en una propera anada, l’aplicació d’una tecnologia de construcció amb sacs de sorra i calç desenvolupada a Califòrnia per un arquitecte iranià.

L’abril varen arribar al nord del Camerun un grup de vallesans en representació del Consell Comarcal del Vallès Oriental i els mitjans de comunicació comarcals –El 9 Nou, la Revista del Vallès i Granollers TV– per a visitar una part de l’ampli ventall de construccions i activitats generades en el seu entorn, coordinades pel capellà garriguenc Jordi Mas, que resideix des fa 48 anys al Camerun. Des de fa tretze anys està acompanyat pel capellà de Sant Climent de Llobregat Cisco Pausas i els sis darrers pel capellà Miquel Àngel Pérez, però aquest per motius de salut ha hagut d’abandonar el país. Ara fa dotze anys tenen el recolzament de l’ONG Ajut i Solidaritat Makary-Blangoua, gestionada des de Barcelona.

El grup vallesà visità una part de l’obra portada a terme, des que l’any 1988 s’inicià la missió a la població de Blangoua. Avui la missió compta amb una escola per a més de 500 nens, habitatges per als mestres, l’escola de Formació Professional i la residència d’estudiants. La visita continuà a Makary on hi ha el conjunt del FEMAK (Femmes de Makary), els horts per a les dones, les aules de costura i informàtica, la zona esportiva, la residència per a cooperants; al poblat de Blaram, amb l’escola per a 90 nens i habitatges per als mestres; la sala polivalent de l’illa de Kofia i la que es construeix a l’illa de Darak, i alguns dels més de cent pous realitzats al nord.Durant la curta estada al Camerun rodaren imatges del país i de les visites realitzades i en van fer un reportatge en DVD que presentaren, amb el títol “Baba Georges”, Premi TV3 Catalunya de reportatges. Recentment “Baba Georges” ha estat premiat i els han atorgat el premi aquest dimecres dia 12 a la seu de Cosmocaixa a Barcelona. Els autors han cedit el premi de 5.000 euros a l’ONG Ajut i Solidaritat Makary-Blangoua que recolza l’obra d’en Jordi Mas al nord del Camerun.

A més del reportatge, el grup de gent que van visitar en Jordi Mas al Camerun ha decidit presentar-ne la candidatura al quart premi “Josep Parera”, que convoca l’Obra Social de la Caixa Penedès, adreçat al reconeixement a la trajectòria de persones físiques i jurídiques en l’àmbit social, humanitari i/o solidari. En Jordi Mas no hi manifestà cap objecció i des del Consell Comarcal es començà a coordinar el treball de buscar el suport d’institucions i associacions. S’hi adheriren el Consell Comarcal, alguns ajuntaments, fundacions, associacions i parròquies. En el Ple Municipal del dia 23 de juliol, CiU de la Garriga presentà un prec al Consistori en què demanava que en Jordi Mas i Castells sigui nomenat fill predilecte de la Garriga. La proposta s’aprovà per unanimitat. Darrerament l’Ajuntament ha iniciat la recollida d’informació sobre en Jordi Mas i els seus projectes camerunesos per a preparar el dossier per al nomenament de fill predilecte. Prèviament s’ha d’aprovar el protocol a presentar pels nomenaments a persones distingides que en el dia d’avui no està consensuat.

Lluís Cuspinera, cooperant de la Garriga al Camerun
Publicat al GAR (14/11/2008)