divendres, 18 d’abril del 2008

Josep Artigas guanya la segona edició del Premi Internacional per al Desenvolupament Humà del Consell Comarcal

Josep Artigas, sacerdot de l’ordre dels escolapis, ha guanyat la segona edició del premi de Cooperació Internacional per al desenvolupament humà 2008, que atorga el Consell Comarcal. Artigas va néixer a Castellterçol i treballa des de fa 31 anys al Senegal, on va anar per crear un centre de formació agrària, i on actualment desenvolupa projectes d’educació i formació d’infants i joves.

La comissió de govern del Consell Comarcal va valorar dimecres cada una de les tres candidatures presentades al premi i la documentació. El guardó ha recaigut en Artigas per la seva vinculació amb la comarca, ja que continua tenint relació amb Caldes, on viatja cada dos anys per passar les seves vacances. Al Senegal ha assumit, des de 1977, nombrosos reptes de cooperació, entre d’altres, a la regió de Casamance, al sud del país, a Sokone (al centre del país) i a la seva capital, Dakar.

La tasca d’Artigas està basada a facilitar a la població eines per al desenvolupament econòmic i humà, partint dels principis d’autonomia, i del que ell mateix anomena autopromoció de la població amb què coopera. De fet, s’allunya de la creació de situacions de dependència, i per exemple crea una escola agrària dirigida per un senegalès, centre de joves, xarxa de productors autogestionats, etc.

Els altres dos candidats eren Jaume Calvera i l’AEG Mas Pons i Anglasell. Calvera és un missioner combonià vinculat a Llinars que desenvolupa tasques de promoció social i desenvolupament de la població nativa a Sud-àfrica des de 1984. Per la seva banda, l’AEG Maspons i Anglasell és un moviment que pertany a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que vol fer uns campaments solidaris a Somotillo (Nicaragua) a l’escola que hi va construir l’any 2001 l’Ajuntament de Bigues i Riells.

L’objectiu del premi, que té una dotació d’11.000 euros, és distingir les persones i institucions relacionades amb la comarca que hagin promogut o participat en projectes de cooperació internacional per al desenvolupament humà. El guardó es lliurarà el proper 24 d’abril a les vuit del vespre, en un acte que es farà al centre cultural Can Rajoler de Parets, i en el decurs del qual també es lliurarà el premi al Vallesà de l’Any, que lliura EL 9 NOU.

En la primera edició, el Consell Comarcal va lliurar el premi al sacerdot Jordi Mas, de la Garriga, que treballa al Camerun des de l’any 1960. El Consell li va atorgar aquest guardó tenint en compte la tasca de cooperació que desenvolupa a Makary-Belangoua, a l’extrem nord del Camerun.

Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (18/4/2008)